Zorgboerderij ‘De Locatie’, april 2018

Een boerderij midden in de groene weilanden van Vlijmen.

Een plek gerund onder de bezielende begeleiding van Wim en Bernadette

Een speciale plek voor bijzondere jeugdzorg.

Hoe het begon

September 2017: we rijden net Nederland binnen, en krijgen een berichtje van Cees met de tekst: help Jos en Anja! Ik ben vrijwilliger op een zorgboerderij waar een gebouwtje staat van strobalen , maar dit is aan het instorten, willen jullie even komen kijken… Omdat we er niet heel ver vandaan zijn , rijden we meteen maar even langs.

Het ziet er inderdaad wat vervallen en onafgemaakt uit. De muren puilen hier en daar uit, blijkbaar is er niet zo gebouwd dat de muren het dak kunnen dragen…

Okee, werk aan de winkel. Samen met Cees gaan we aan de gang.  Het dak wordt door een paar palen ondersteund. Omdat we niet heel veel tijd hebben, besluiten we om nu in ieder geval de boel te stabiliseren door onder iedere dakspant een paal te zetten.

Wim wil ons voor gedane arbeid een kleine vergoeding geven, hetgeen wij afslaan. Dus hij zegt: dan hebben jullie vanaf nu altijd een plekje om te staan als jullie in Nederland zijn… prachtig toch!

Na drie maanden vrijwilligerswerk in Uganda zijn we begin april weer terug op ‘de Locatie’.

Daar heeft zich deze winter een ramp voltrokken: begin februari is de kantine/dagopvang voor de kinderen helemaal in vlammen opgegaan. Gelukkig waren er geen gewonden…

Door wat problemen met onze bus zullen we ongeveer een maand in Nederland verblijven voordat we weer naar de Ecolonie gaan, dus tijd om dan maar vast te beginnen met de restauratie van de strohut, die door het nat houden tijdens de brand een nog triestere aanblik gekregen heeft.

Om te beginnen: eerst de hut leeg en dan alle strobalen verwijderen.

Gelukkig is er dat weekend een meewerkdag, waardoor er met behulp van prachtige vrijwilligers in één dag alles verwijderd wordt wat er niet meer hoort.

De wederopbouw

Als alles helemaal leeg is, beginnen we weer van onder af aan…

Autobanden rangschikken, vullen met grind, anti-waterdoekje, hardhouten regelwerk, isolatie en tot slot een ‘spijkerbed’ om de strobalen op vast te spiezen, alles hergebruik of restmaterialen.

De eerste baal wordt gelegd door een blije Bernadette en Wim.

De tweede baal wordt gelegd door de, eveneens blije, moeder en zus van Jos. Zij waren weer eens langs om deelgenoot te zijn van het mooie werk van hun zoon/broer, super!

En dan maar verder stapelen , rij na rij… het is de Nebraska-methode, waarbij de strobalen steensgewijs gestapeld worden en de rijen met elkaar verbonden worden door er stokken doorheen te steken. We komen er ook achter dat het mooier wordt en beter aansluit als je de strobalen wat rond buigt. Dit doen we door de strobalen met de smalle kant op een ton te zetten en de uiteinden met beleid naar beneden te drukken, waardoor ze al wat krom worden, en dan het ‘binnenste’ touwtje van de baal strakker aan te trekken, waardoor hij nog wat krommer wordt…

Een paar jongens van een naburige school komen een weekje stage lopen en zetten een raam erin. Cees en Ingrid zijn ook weer van de partij, fantastisch.

Jos monteert op de opening van het dak een dakje wat ooit op een yurt gezeten heeft. We gaan later wel weer bedenken hoe we het allemaal waterdicht gaan maken…

De tijd is op, bijna alle strobalen zitten erin. In juli gaan we verder. Morgen gaan we weer richting de Ecolonie, waar we de receptie gaan bouwen. We worden uitgezwaaid door onze plaatselijke ridder, Mario, met z’n prachtige paard.

Juli 2018

In juli zijn we er weer. Omdat er nog veel moet gebeuren hebben we bedacht om er een meewerk/workshop/inloop periode van te maken. Allereerst de muren: nog een aantal strobalen, ramen erin, vensterbanken en de aansluiting muur/dak dichttimmeren… klaar om geleemd te kunnen worden! Ook wordt er een werkplaats buiten gemaakt, een ‘klei-keuken’ neergezet en de buitenkeuken wordt vergroot.

Klei moeten we natuurlijk ook ergens vandaan halen, maar waar vandaan? We maken een ritje richting de Maas en komen terecht bij Marinus van zandwinningsbedrijf J. den Boer. Ze hebben daar bergen klei, vette klei, een bijproduct van de zandwinning en dus lekker gespoeld, bijna zonder stenen. Na uitgelegd te hebben dat het voor een hoger doel is, dat het is voor zorgboerderij ‘de Locatie’, vindt hij dat zo mooi dat hij het belangeloos schenkt, ook de transportkosten… whaaauw , prachtig he!

Okee, alles aanwezig om van start te gaan met de klei uit de Maas!

De klei wordt minstens een nacht onder water gezet, gemixed en dan is het een heerlijke, yogurt-achtige substantie, de barbotine, zoals de Fransen het noemen.

Het mooie is, dat er zowel mensen die we kennen via Ecolonie, als mensen uit de omgeving van Den Bosch, hier samenkomen om ons te helpen, om te ervaren hoe het is om met stro en leem te werken…

Binnen en buiten krijgt het stro de eerste kleilaag, de paklaag. Dan volgt al snel de ‘Bodycoat’.

Ondertussen is iedereen druk in de weer…

Ook de kinderen van de zorgboerderij komen graag helpen.

Ondertussen loopt er ook een soort geheime spion rond, op zoek naar het vloeibare goud: de leem.

En dan… eten… lekker , dankzij kok Barbara, gezellig en een creatief broeinest…

Jos is ondertussen bezig met het maken van een heuse rocket mass heater, z’n eerste!

Vader en zoon gaan het grote raam plaatsen en maken daarboven allemaal kleine raampjes, een heel gepuzzel … en mooi he, vader en zoon samen aan het werk, zo te zien is het genieten…

We hebben prachtig weer , veel zon , rond/boven de 30 graden , maar als het dan een keer regent , kunnen we ook op elkaar rekenen …

Dankzij de entree , gemaakt door Ger , rijden we zo van buiten naar binnen

Alles zit in de leem, dus de laatste schoren kunnen verwijderd worden… Spannend… zou dit strobalen rondhuis nu in staat zijn de zware last alleen te dragen?

Vanavond zal Tom, die ook de hele week meegewerkt heeft, een lezing geven over zijn C.U.T.-methode, Cell Under Tension.

De muren zijn klaar, wat nog rest zijn o.a. de vloer en de rocket mass heater.

Aan het einde van de dag hebben we toch wel een biertje of iets anders verdiend, praten we wat bij en zijn sommigen van ons erg creatief in het bedenken van oplossingen…

Rondom de hele hut hebben we schaaldelen geplaatst en opgevuld met grind, daar hadden ze hier nog een hele berg van liggen, zodat het hele gebouwtje als het ware op een voetstuk geplaatst wordt… Al snel schieten de (houten) tulpen de grond uit, dankjewel Tom…

De ‘officiële’ meewerk-week zit er bijna op, dus wát heeft Barbara voor ons in petto: pizza! Heel goed verzorgd en super lekker, bedankt!

Prachtig! Het was weer een feestje. Het voelde afgelopen week alsof we met elkaar een kleine, nieuwe wereld hebben gecreëerd, een soort verlicht eilandje vol mooie energie, hetgeen zo voelbaar was op deze plek waar op dat moment toch wel een ‘zware’ energie hing na de brand. Een soort verlicht eilandje waarin iedereen liefdevol werd opgenomen, iedereen gerespecteerd werd en waar we met veel plezier dingen met elkaar gedeeld hebben, van elkaar geleerd hebben en natuurlijk gebouwd hebben… PRACHTIG!

P.S.:  Mijke (links op de foto) was wekenlang onze steun en toeverlaat, eerst op Ecolonie en ook weer hier… Lieve Mijke, thank you, thank you, thank you!

De laatste loodjes

Met een klein ploegje gaan we verder. Wat moet er nog voltooid worden: de vloer, de rocket mass heaher, de opening in het dak moet gedicht, er moet een aansluiting muur-dak gemaakt worden, en het stuccen van de muren moet nog gebeuren.

En wie komt als een geschenk uit de hemel: Carla – zij wil komende tijd onze kok zijn, heerlijk!

Op zoek naar een koepel voor over het yurt-dakje vonden we via Marktplaats precies de goede maat voor een klein prijsje. We besluiten hem rondom af te timmeren met kleine latjes, afkomstig van pallets, wat een prachtig resultaat geeft…

Ook de rocket mass heather vordert gestaag, evenals de vloer.

De muren binnen zijn gestuct met een okergele klei , buitenom met de klei uit de maas , daarvoor hebben we klei met zand gemengd in de verhouding 1:2 , onder het grote raam is dat nog niet gebeurd , zie het verschil , daar zie je de scheurtjes nog …

En dan is alles klaar! Bernadette is al begonnen met de inrichting…