Ecolonie , v.a. juni 2015

 

 

DE ECOLONIE , Frankrijk

Ecolonie is een gemeenschap in de Vogezen die zich bezig houdt met ecologie , kunst en spiritualiteit. Al 20 jaar hebben zij in Nederland het Eigentijds Festival georganiseerd, dit jaar vindt het voor de eerste keer plaats op Ecolonie.

Samen met Tom gaan we hier een 7-daagse workshop aansturen : op een prachtig plekje gaat hier een meditatie-ruimte gebouwd worden. Als uitgangspunt zijn er zes gecurvede, gelamineerde spanten die al vele jaren op een bestemming liggen te wachten. Plaats die rechtop en er ontstaat al een spannende lotus-vorm.

Op de Ecolonie aangekomen zijn we eerst een dag totaal van slag door de ongekende schoonheid van dit tot paradijs omgetoverde landgoed.

image image image IMG_0888 image IMG_0897

We moeten onze omzwervingen staken om de bouwlocatie voor te bereiden.

image

De volgende dag gaan we naar de geiten boerderij om de strobalen te bekijken

image image

Zondagmiddag, na de mooie openingsceremonie van het festival, beginnen we met 9 deelnemers aan de workshop. We werken lekker door en als dinsdag aan het einde van de middag het basis-skelet staat zijn ook de euforie en de team-spirit ten top! Iedereen ziet de vorm al groeien…

image

Net als de gecurvede spanten lagen er ook fantastisch mooie , oude kerkramen op hun bestemming te wachten…

IMG_0981Er is al babotine (dunne klei-pap) gemixed voor het dippen van de balen en ook wordt er al couche-de-corps (body-coat) gedraaid zodat deze, afgedekt met plastic, in de zon kan fermenteren. Een zon die een steeds grotere rol gaat spelen; de temperatuur stijgt boven de dertig graden. Maar door wat schaduw en vochtige klei zijn de deelnemers niet meer te stuiten… Vrijdag, de laatste dag van de workshop, staat het skelet , zijn er 3 muren ingevuld met strobalen en is het grootste gedeelte daarvan ook bedekt met bodycoat… Goed gewerkt!

IMG_0979

We dekken de muren af met plastic als bescherming tot de volgende keer…

5 juli vertrekken we weer naar Nederland, o.a. voor het International Festival of Art and Construction

23 Augustus zijn we weer op Ecolonie. Er wordt nog een workshop gegeven waarbij de rest van de muren gevuld worden met strobalen en vervolgens afgewerkt met bodycoat.

image

Vanwege de ronde vormen een behoorlijke uitdaging

Na de workshop gaan Jos en ik nog 10 dagen door om het dak af te maken.  Tom werkt ook nog een paar dagen door met 2 vrijwilligers om de muren af te ronden

image

Waar we bij de muren de spanten naar binnen gekeerd hadden (Lotus), doen we bij het dak precies het tegenovergestelde, we laten ze naar buiten draaien, waardoor het een soort pagode dak wordt. Die 2 vormen samen geven wel een heel bijzonder plaatje:

image

We timmeren het af met voliges , zo heet in Frankrijk dit afwerkhout, de planken zijn in verschillende breedtes en van vurenhout.

image image

Dan wordt het dak helemaal afgedekt met plastic, zodat het gebouw veilig kan overwinteren.

IMG_1325

Goh, wát is het mooi en bijzonder geworden. Dank Ecolonie, dat we dit hier neer mochten zetten, op deze serene plek, waar je je even terug kunt trekken, op het bankje kunt zitten om de ondergaande zon te bewonderen, kunt mediteren…

222